ZŠ a MŠ Dobrá Voda u Českých Budějovic

DEN ŘECKÉ KUCHYNĚ

Řecká kuchyně je poměrně pestrá, velmi zdravá a chutná. Základem řeckých jídel je olivový olej, rajčata, cukety, cibule, česnek, artyčoky, olivy, ovčí a kozí sýr. (Číst dále)

Z masa se pak v Řecku nejčastěji jí grilované skopové, jehněčí a drůbeží maso a samozřejmě také čerstvé ryby. V jídelníčku převládají různé saláty a luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna), oblíbená mezi Řeky je také listová zelenina politá dresinkem.

Mezi typická jídla patří gyros, tzatziki, typický vynikající řecký jogurt a "pita", což je chlebová placka. Výborné jsou také řecké moučníky, pečivo nebo slané koláče z lískového těsta plněné sýrem či špenátem a velmi oblíbené je v této oblasti také sušené ovoce a oříšky.

 

Polévka:  AVGOLEMONO

Oběd 1:    Těstoviny PASTITSIO, řecký salát, řecký jogurt s medem a ořechy

Oběd 2:    Kuřecí GYROS  v pita chlebu, řecký jogurt s medem a ořechy

 

Avgolemono – je tradiční řecká kuřecí polévka zahuštěná vejcem s nádechem citronu.

Pastitsio – jsou zapečené makarony s mletým hovězím masem, rajčaty a bešamelem.

Gyros – je grilované maso naplněné v PITA chlebu se zeleninou a tzaziky 

Datum vložení: 16. 2. 2022 7:35
Datum poslední aktualizace: 15. 8. 2022 8:46
Autor: Správce webu

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
1
27 28 29 30 31

Předpověď počasí

dnes, pátek 29. 3. 2024
oblačno 17 °C 3 °C
sobota 30. 3. zataženo 19/7 °C
neděle 31. 3. zataženo 16/10 °C
pondělí 1. 4. slabý déšť 12/7 °C