ZŠ a MŠ Dobrá Voda u Českých Budějovic

DEN ŘECKÉ KUCHYNĚ

Řecká kuchyně je poměrně pestrá, velmi zdravá a chutná. Základem řeckých jídel je olivový olej, rajčata, cukety, cibule, česnek, artyčoky, olivy, ovčí a kozí sýr. (Číst dále)

Z masa se pak v Řecku nejčastěji jí grilované skopové, jehněčí a drůbeží maso a samozřejmě také čerstvé ryby. V jídelníčku převládají různé saláty a luštěniny (hrách, čočka, fazole, cizrna), oblíbená mezi Řeky je také listová zelenina politá dresinkem.

Mezi typická jídla patří gyros, tzatziki, typický vynikající řecký jogurt a "pita", což je chlebová placka. Výborné jsou také řecké moučníky, pečivo nebo slané koláče z lískového těsta plněné sýrem či špenátem a velmi oblíbené je v této oblasti také sušené ovoce a oříšky.

 

Polévka:  AVGOLEMONO

Oběd 1:    Těstoviny PASTITSIO, řecký salát, řecký jogurt s medem a ořechy

Oběd 2:    Kuřecí GYROS  v pita chlebu, řecký jogurt s medem a ořechy

 

Avgolemono – je tradiční řecká kuřecí polévka zahuštěná vejcem s nádechem citronu.

Pastitsio – jsou zapečené makarony s mletým hovězím masem, rajčaty a bešamelem.

Gyros – je grilované maso naplněné v PITA chlebu se zeleninou a tzaziky 

Datum vložení: 16. 2. 2022 7:35
Datum poslední aktualizace: 15. 8. 2022 8:46
Autor: Správce webu