ZŠ a MŠ Dobrá Voda u Českých Budějovic

DEN USA KUCHYNĚ

Americká kuchyně je tradiční kuchyní v USA. V Americké kuchyni se spojují vlivy z mnoha různých kuchyní světa, především z kuchyně francouzské, africké a mexické.

USA je velmi rozsáhlý stát, z jednoho konce na druhý měří přes 4000 kilometrů, a tak dává smysl, že v každém regionu se jí něco jiného.

Historii americké kuchyně musíme hledat u indiánských kmenů, jejichž hlavní a základní surovinou byla kukuřice, papriky, rajčata, losos, jehněčí maso, divoká zvěř a další rostlinné a živočišné produkty zemědělství a přírody.

Nejstarší tradicí, která se uchovala dodnes je slavení svátku díkuvzdání, který připadá na poslední čtvrtek v měsíci listopadu. Dnes známý pod názvem Thanksgiving Day, kdy na svátečním stole nesmí chybět pečený krocan.

Hlavní jídlo dne je večeře, oběd je jen taková přesnídávka zvaná lunch a nechybí vydatná snídaně s opečenými vejci a křupavými tousty nebo sladké lívance nebo wafle s ovocem a šlehačkou.

Za typické americké jídlo můžeme považovat biftek - grilování nebo barbecue úprava masa, pečené bostonské fazole, pečené brambory, kukuřičný chléb a samozřejmě popcorn.

Čtvrtek   3.2. 2022            

POLÉVKA:  kukuřičná se slaninou

OBĚD 1 :  jižanské špalíčky, dip, mix salátů, cibulové kroužky

OBĚD 2 :  trhané maso v bagetě, cibulové kroužky


 

Datum vložení: 18. 1. 2022 13:24
Datum poslední aktualizace: 15. 8. 2022 8:46
Autor: Správce webu