ZŠ a MŠ Dobrá Voda u Českých Budějovic

DEN USA KUCHYNĚ

Americká kuchyně je tradiční kuchyní v USA. V Americké kuchyni se spojují vlivy z mnoha různých kuchyní světa, především z kuchyně francouzské, africké a mexické.

USA je velmi rozsáhlý stát, z jednoho konce na druhý měří přes 4000 kilometrů, a tak dává smysl, že v každém regionu se jí něco jiného.

Historii americké kuchyně musíme hledat u indiánských kmenů, jejichž hlavní a základní surovinou byla kukuřice, papriky, rajčata, losos, jehněčí maso, divoká zvěř a další rostlinné a živočišné produkty zemědělství a přírody.

Nejstarší tradicí, která se uchovala dodnes je slavení svátku díkuvzdání, který připadá na poslední čtvrtek v měsíci listopadu. Dnes známý pod názvem Thanksgiving Day, kdy na svátečním stole nesmí chybět pečený krocan.

Hlavní jídlo dne je večeře, oběd je jen taková přesnídávka zvaná lunch a nechybí vydatná snídaně s opečenými vejci a křupavými tousty nebo sladké lívance nebo wafle s ovocem a šlehačkou.

Za typické americké jídlo můžeme považovat biftek - grilování nebo barbecue úprava masa, pečené bostonské fazole, pečené brambory, kukuřičný chléb a samozřejmě popcorn.

Čtvrtek   3.2. 2022            

POLÉVKA:  kukuřičná se slaninou

OBĚD 1 :  jižanské špalíčky, dip, mix salátů, cibulové kroužky

OBĚD 2 :  trhané maso v bagetě, cibulové kroužky


 

Datum vložení: 18. 1. 2022 13:24
Datum poslední aktualizace: 18. 1. 2022 13:30
Autor: Milan Vysocký

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
25 26 27
1
28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
1
27 28 29
30 31 1
1
2 3
1
4 5

Předpověď počasí

dnes, neděle 29. 5. 2022
slabý déšť 15 °C 4 °C
pondělí 30. 5. slabý déšť 17/4 °C
úterý 31. 5. polojasno 21/6 °C